Nahoru

Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z BIOLOGIE A MIKROBIOLOGIE

Studijní obor:   RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků
  

Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.

  • Cytologie − anatomie a fyziologie buňky
  • Cytologie − chemické složení buňky, nukleové kyseliny, dělení buňky
  • Genetika − základní pojmy, Mendelovy zákony, dědičnost vázaná na pohlavní chromozomy
  • Tkáně − epitelová, pojivová, svalová, nervová
  • Oporná soustava
  • Pohybová soustava
  • Oběhová soustava a tělní tekutiny
  • Dýchací a vylučovací soustava
  • Trávicí soustava
  • Rozmnožovací soustava a embryonální vývoj
  • Žlázy s vnitřní sekrecí
  • Krycí soustava
  • Nervová soustava
  • Smyslová soustava
  • Ultramikroorganismy
  • Bakterie
  • Kvasinky a plísně
  • Metabolismus mikroorganismů − enzymatická činnost, růst MO
  • Kontaminace masa − primární a sekundární kontaminace, přímá a potenciální kontaminace
  • Mikrobiologická kontrola masa − vady v mase způsobené MO
  • Zoonózy
  • Epizootie
  • Prvoci
  • Parazitující bezobratlí − motolice, tasemnice, hlísti, členovci
  • Otravy z potravin − mikrobiální a nemikrobiální

 

V Praze dne 15. září 2023