Nahoru

Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z BIOLOGIE A MIKROBIOLOGIE

Studijní obor:   RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků
  

Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.

  • Cytologie buňky; Primární a sekundární kontaminace masa
  • Dělení buňky – mitoza, amitoza, meioze; Potenciální kontaminace masných výrobků; Přímá kontaminace masa
  • Genetika; Vady v mase způsobené MO
  • Epitely; Mikrobiologická kontrola masa a masných výrobků
  • Krycí soustava; Vady na masných výrobcích způsobené MO
  • Pojiva; Ultramikrooganismy – anatomie, fyziologie, zástupci
  • Tělní tekutiny – krev a míza; Bakterie
  • Svalová tkáň; Kvasinky a plísně – anatomie buňky eukaryotní, fyziologie, zástupci
  • Parazitující hlísti; Enzymatická činnost MO, její využití v praxi
  • Kostra hlavy; Vliv vnějších chemických a biologických činitelů na růst MO, využití v praxi
  • Kostra končetin; Vliv vnějších fyzikálních činitelů na růst MO, využití v praxi
  • Kostra páteře a hrudního koše; Kvašení
  • Oběhová soustava – srdce, cévy, krevní oběh, slezina; Imunita nespecifická a specifická
  • Dýchací soustava; Epizootie speciální
  • Ekologie – základní pojmy, vlivy abiotické, biotické, potravní řetězec; Zoonózy malých zvířat
  • Dutina ústní, hltan, jícen, předžaludky a žaludek; Zoonózy velkých zvířat
  • Střeva, játra, slinivka břišní; Epizootie obecné
  • Vylučovací soustava; Parazitující prvoci
  • Rozmnožovací soustava samčí a samičí; Embryonální vývoj; Parazitující motolice
  • Žlázy s vnitřní sekrecí; Parazitující tasemnice
  • Nervová soustava, nervová tkáň, neuron – stavba a funkce; Parazitující členovci
  • Smyslová soustava; Mikrobiální otravy z potravin
  • Svalstvo hlavy, krku a trupu; Přenosná onemocnění – základní pojmy
  • Růst MO, růstová křivka, typy kultivace, využití v praxi; Nemikrobiální otravy z potravin
  • Svalstvo hrudní a pánevní končetiny; Chemické složení buňky, nukleové kyseliny

 

V Praze dne 22. září 2021