Nahoru

Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z FYZIKÁLNÍ CHEMIE

Studijní obor:   RVP: Technologie potravin
  

Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF

  • Hmota a záření. Optické vlastnosti látek:
    • definice světla jako elektromagnetického záření a jeho vlastnosti – rychlost, rozklad, odraz, lom, dvojlom, polarizace, absorbce
    • optické metody: refraktometrie, polarimetrie, kolorimetrie, praktické využití a příslušné výpočty v potravinářské praxi
  • Skupenské stavy hmoty:
    • charakteristika jednotlivých skupenství, rozdíly a vztahy mezi skupenstvími
    • ideální a reálný plyn, směsi plynů, stavové veličiny popisující plyny, stavová rovnice, praktické využití a výpočty v potravinářských technologiích
    • veličiny charakterizující kapalné skupenství – viskozita, hustota, praktické využití a výpočty v potravinářských technologiích
  • Chemická termodynamika:
    • definice termodynamiky a její součásti, základní pojmy, druhy termodynamických soustav
    • I. a II. věta termodynamická a s nimi související fyzikální veličiny – energie, teplo, práce, míra uspořádanosti v termodynamických soustavách
    • děje probíhající v termodynamických soustavách za určitých daných podmínek a z nich vyplývající vztahy a zákonitosti platící pro tento děj, příslušné výpočty
    • termochemie a termochemické zákony, jejich praktické využití v potravinářských technologiích, výpočty tepelného zabarvení reakcí
  • Reakční kinetika:
    • základní pojmy reakční kinetiky
    • reakční rychlost
    • molekularita a řád reakce
    • význam nauky o rychlosti chemických reakcí v potravinářské praxi a v biologických systémech
    • rozdělení chemických reakcí z hlediska reakční rychlosti, katalýza a inhibice, enzymy
  • Rovnovážné stavy:
    • rozdělení rovnovážných stavů
    • chemické rovnováhy, vyjádření rovnovážné konstanty a její ovlivnění
    • fázové rovnováhy, jejich typy a klasifikace, příklady využití teorie fázových rovnováh v potravinářské praxi
    • zákony platící v jednotlivých fázových rovnováhách - Gibbsův zákon fází, Raoultův zákon, výpočty s použitím daných zákonů
  • Elektrochemie:
    • podstata elektrochemie a elektrochemických metod
    • základní pojmy elektrochemie – disociace, hydrolýza, vodivost, vodiče a jejich typy
    • definice pH, jeho odvození a výpočty pro silné kyseliny a zásady, slabé kyseliny a zásady a jejich soli
    • potenciometrie:
      • princip
      • základní pojmy, potenciál elektrody a jeho vyjádření, rozdělení elektrod, výpočet potenciálu elektrod a EMN článku
      • potenciometrická titrace
    • konduktometrie:
      • princip, definice vodivosti
      • konduktometrická titrace
    • elektrolýza:
      • princip
      • Faradayovy zákony
      • příklady a použití elektrolýzy v praxi

 

V Praze dne 22. září 2021