Tematické okruhy učiva pro přípravu
k ústní maturitní zkoušce z MIKROBIOLOGIE
Studijní obor: | RVP: Analýza potravin; ŠVP: Analýza potravin |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
Bezpečnost potravin.
Opatření proti nežádoucím mikroorganismům.
Hygiena a sanitace v provozech potravinářského průmyslu.
Mikroorganismy:
• prokaryotické
• eukaryotické
• užitečné a škodlivé
Fyziologie MO:
• metabolismus
• enzymy
• růstová křivka
• genetika
Kultivace mikroorganismů:
• vlivy
• izolace a selekce
• propagace
Mikrobiologická kontrola:
• obalových hmot a zařízení v potravinářském průmyslu
• vody a vzduchu
• při výrobě cukru a cukrovinek
• při výrobě těstovin a vajec
• mlékárenského průmyslu
• mlynářského průmyslu
• pekařského průmyslu
• masného průmyslu
• kvasného průmyslu (pivo, víno, líh)
• nápojového průmyslu
• konzervárenského průmyslu
• zpracování ovoce a zeleniny
____________________
V Praze dne 20. září 2024