RVP: Technologie potravin
ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků
Charakteristika oboru
Absolventi nacházejí výhodné uplatnění ve výrobních i obchodních firmách prakticky ve všech odvětvích potravinářského průmyslu, zejména masného, drůbežářského, zpracování ryb, ve veterinárních zařízeních, laboratořích, v potravinářských obchodech, restauracích, hotelech i v kontrolních orgánech.
Po ukončení školy se může uplatnit zejména jako technolog potravinářských výrob, kvalitář v obchodní síti, kontrolor kvality potravin (analýza potravin), manažer nebo podnikatel v zemědělsko-potravinářském komplexu.
Absolvent školy má plnou kvalifikaci pro samostatné podnikání podle živnostenského zákona ve všech oblastech oboru.
Všichni absolventi mohou dále pokračovat ve studiu na kterékoliv vyšší odborné škole a na všech vysokých školách. Na Vysoké škole chemicko−technologické mohou pokračovat ve studiu tohoto oboru.
Praktická výuka v tomto oboru se koná ve školních dílnách a v závodech navazujících na tento obor.
Obor se vyučuje v denní formě studia.
Profil absolventa
Absolvent oboru:
- má základní teoretické znalosti o technologických postupech všech základních potravinářských výrob,
- umí pracovat v oboru zpracování masa,
- zná zásady racionální výživy,
- zná základních hygienické a bezpečnostní návyky při práci se surovinami a potravinami,
- orientuje se v řízení výrobní a obchodní sféry,
- zná funkční principy strojů a zařízení používaných v potravinářské výrobě,
- má důkladné znalosti z anatomie hospodářských zvířat,
- orientuje se v problematice zpracování jatečných zvířat, zvěřiny, ryb a drůbeže a zná možnosti jejich využití,
- dovede zařadit maso a masné výrobky z hlediska významu pro výživu a zná možnosti úpravy masa, zná chemické složení masa, podmínky jeho skladování a uchovávání, trvanlivost a použití,
- zná technologické postupy výroby masných výrobků, jejich trvanlivost, podmínky skladování a dovede prokázat manuální zručnost při jejich výrobě, kterou získal v dílenských cvičeních a v praxi,
- zná podmínky pro prodej masa, ryb, drůbeže a zvěřiny a příslušných masných výrobků,
- umí provádět kontrolu jakosti masa a masných výrobků,
- je seznámen se systémem kontroly kritických bodů (HCCP, ISO).