RVP: Analýza potravin
ŠVP: Analýza potravin
Charakteristika oboru
Absolventi tohoto oboru nacházejí uplatnění ve všech kontrolních laboratořích zabývajících se chemickou, biologickou a mikrobiologickou analýzou vstupních surovin, meziproduktů, pracovního prostředí a výstupních produktů. Zájem o absolventy je nejen ve všech potravinářských závodech, ale i v závodech tukového průmyslu, ve výzkumných ústavech, v inspekci jakosti, v nemocnicích, v zemědělství, v institucích zabývajících se ekologií, biotechnologiemi. Žáci jsou seznamováni s potravinářskými normami platnými v ČR po vstupu do EU.
Každý absolvent tohoto oboru může pokračovat ve studiu na kterékoliv vyšší odborné škole a na všech vysokých školách. Na Vysoké škole chemicko−technologické v Praze lze pokračovat ve studiu tohoto oboru a rozšířit si znalosti získané ve škole.
Obor se vyučuje v denní formě studia.
Profil absolventa
Absolvent oboru:
- zná a umí používat odbornou potravinářskou terminologii,
- zná chemické složení, vlastnosti a zásady skladování surovin a pomocných látek a jejich využití v potravinářském průmyslu,
- orientuje se v technologických procesech jednotlivých potravinářských výrob,
- osvojil si základní analytické postupy a samostatně provádí příslušné analýzy v oblasti vstupní, mezioperační a výstupní kontroly v potravinářském průmyslu,
- umí vést samostatně veškerou laboratorní dokumentaci včetně evidence prováděných analýz,
- dovede zajistit činnosti chemické a mikrobiologické laboratoře a vést menší pracovní kolektiv,
- dovede používat standardy a normy používané v potravinářství, zná požadavky na udělení atestu jakosti a trvanlivosti,
- umí posoudit trvanlivost a bezpečnost potravin,
- zná principy a způsoby uchovávání surovin a potravinářských výrobků,
- je seznámen s platnou potravinářskou legislativou.