Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z BIOLOGIE A MIKROBIOLOGIE
Studijní obor: | RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
- Cytologie − anatomie a fyziologie buňky
- Cytologie − chemické složení buňky, nukleové kyseliny, dělení buňky
- Genetika − základní pojmy, Mendelovy zákony, dědičnost vázaná na pohlavní chromozomy
- Tkáně − epitelová, pojivová, svalová, nervová
- Oporná soustava
- Pohybová soustava
- Oběhová soustava a tělní tekutiny
- Dýchací a vylučovací soustava
- Trávicí soustava
- Rozmnožovací soustava a embryonální vývoj
- Žlázy s vnitřní sekrecí
- Krycí soustava
- Nervová soustava
- Smyslová soustava
- Ultramikroorganismy
- Bakterie
- Kvasinky a plísně
- Metabolismus mikroorganismů − enzymatická činnost, růst MO
- Kontaminace masa − primární a sekundární kontaminace, přímá a potenciální kontaminace
- Mikrobiologická kontrola masa − vady v mase způsobené MO
- Zoonózy
- Epizootie
- Prvoci
- Parazitující bezobratlí − motolice, tasemnice, hlísti, členovci
- Otravy z potravin − mikrobiální a nemikrobiální
V Praze dne 20. září 2024