Nahoru
English German French

Tematické okruhy učiva pro přípravu
k písemné maturitní zkoušce z ANALYTICKÉ CHEMIE

Studijní obor:   RVP: Analýza potravin; ŠVP: Analýza potravin
  

Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.

     Kvalitativní analýza

     Kvantitativní analýza

       •  Vážková analýza

       •  Odměrná analýza

             º  Alkalimetrie

             º  Acidimetrie

             º  Manganometrie

             º  Jodometrie

             º  Argentometrie

             º  Chelatometrie

             º  Stanovení vody a sušiny

             º  Stanovení popela, písku, alkality popela

             º  Stanovení makroprvků (Na, K, Ca, Mg, Cl, P, S) a mikroprvků (I, Fe, Cu, Zn)

             º  Stanovení bílkovin, aminokyselin

             º  Stanovení cukrů

             º  Stanovení polysacharidů

             º  Stanovení lipidů a doprovodných látek lipidů

             º  Stanovení tukových čísel

             º  Stanovení vitaminů

             º  Stanovení senzoricky významných látek (alkoholy, karbonylové sloučeniny, karboxylové kyseliny, silice a pryskyřice, třísloviny)

             º  Stanovení potravinářských aditiv (konzervační látky, náhradní sladidla)

             º  Stanovení kontaminantů (dusitany, dusičnany, těžké kovy a další kontaminanty)

             º  Chemický rozbor pitné a odpadní vody

       •  Instrumentální metody analytické

             º  Optické metody − fotometrie, refraktometrie, polarimetrie

             º  Elektrochemické metody − potenciometrie, konduktometrie, polarografie, elektrolýza

             º  Separační metody − plynová a kapalinová chromatografie, papírová chromatografie a chromatografie na tenké vrstvě

             º  Ostatní metody − viskozimetrie, měření hustoty

  Výpočty:

       •  příprava roztoků dané koncentrace

       •  standardizace titračních činidel v odměrné analýze

       •  výpočty u jednotlivých typů stanovení
     ____________________

 

V Praze dne 20. září 2024