Tematické okruhy učiva pro přípravu
k písemné maturitní zkoušce z ANALYTICKÉ CHEMIE
Studijní obor: | RVP: Analýza potravin; ŠVP: Analýza potravin |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
Kvalitativní analýza
Kvantitativní analýza
• Vážková analýza
• Odměrná analýza
º Alkalimetrie
º Acidimetrie
º Manganometrie
º Jodometrie
º Argentometrie
º Chelatometrie
º Stanovení vody a sušiny
º Stanovení popela, písku, alkality popela
º Stanovení makroprvků (Na, K, Ca, Mg, Cl, P, S) a mikroprvků (I, Fe, Cu, Zn)
º Stanovení bílkovin, aminokyselin
º Stanovení cukrů
º Stanovení polysacharidů
º Stanovení lipidů a doprovodných látek lipidů
º Stanovení tukových čísel
º Stanovení vitaminů
º Stanovení senzoricky významných látek (alkoholy, karbonylové sloučeniny, karboxylové kyseliny, silice a pryskyřice, třísloviny)
º Stanovení potravinářských aditiv (konzervační látky, náhradní sladidla)
º Stanovení kontaminantů (dusitany, dusičnany, těžké kovy a další kontaminanty)
º Chemický rozbor pitné a odpadní vody
• Instrumentální metody analytické
º Optické metody − fotometrie, refraktometrie, polarimetrie
º Elektrochemické metody − potenciometrie, konduktometrie, polarografie, elektrolýza
º Separační metody − plynová a kapalinová chromatografie, papírová chromatografie a chromatografie na tenké vrstvě
º Ostatní metody − viskozimetrie, měření hustoty
Výpočty:
• příprava roztoků dané koncentrace
• standardizace titračních činidel v odměrné analýze
• výpočty u jednotlivých typů stanovení
____________________
V Praze dne 20. září 2024