Tematické okruhy učiva pro přípravu
k písemné maturitní zkoušce z CHEMIE POTRAVIN A BIOCHEMIE
Studijní obor: | RVP: Analýza potravin; ŠVP: Analýza potravin |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
Sacharidy
Bílkoviny
Lipidy
Nukleotidy a nukleové kyseliny
Voda
Minerální látky
Vitaminy
Ostatní přírodní látky v potravinách
• Třísloviny a rostlinné fenoly, přírodní barviva, vonné a chuťové látky, přirozené toxické látky, antinutriční faktory.
Cizorodé látky v potravinách
• Aditiva, kontaminanty
Biokatalyzátory
• Enzymy, hormony
Trávení a vylučování
• Trávící a vylučovací soustava člověka
Metabolismus živin
• Charakteristika metabolismu, bioenergetika
• Metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů
• Citrátový cyklus a dýchací řetězec
• Metabolismus vody a minerálních látek
• Regulační mechanismy metabolismu
Výživa člověka
• Rozdělení poživatin, energetická a biologická hodnota potravin
• Doporučené výživové dávky, fortifikace potravin
• Druhy výživy, speciální způsoby stravování
• Hygiena výživy, nemoci z nesprávné výživy
____________________
V Praze dne 20. září 2024