Nahoru
English German French

Tematické okruhy učiva pro přípravu
k písemné maturitní zkoušce z CHEMIE POTRAVIN A BIOCHEMIE

Studijní obor:   RVP: Analýza potravin; ŠVP: Analýza potravin
  

Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.

     Sacharidy

     Bílkoviny

     Lipidy

     Nukleotidy a nukleové kyseliny

     Voda

     Minerální látky

     Vitaminy

     Ostatní přírodní látky v potravinách

       •  Třísloviny a rostlinné fenoly, přírodní barviva, vonné a chuťové látky, přirozené toxické látky, antinutriční faktory.

     Cizorodé látky v potravinách

       •  Aditiva, kontaminanty

     Biokatalyzátory

       •  Enzymy, hormony

     Trávení a vylučování

       •  Trávící a vylučovací soustava člověka

     Metabolismus živin

       •  Charakteristika metabolismu, bioenergetika

       •  Metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů

       •  Citrátový cyklus a dýchací řetězec

       •  Metabolismus vody a minerálních látek

       •  Regulační mechanismy metabolismu

     Výživa člověka

       •  Rozdělení poživatin, energetická a biologická hodnota potravin

       •  Doporučené výživové dávky, fortifikace potravin

       •  Druhy výživy, speciální způsoby stravování

       •  Hygiena výživy, nemoci z nesprávné výživy
     ____________________

 

V Praze dne 20. září 2024