Mikrobiologie
RVP: Analýza potravin
průběh a hodnocení v profilové části maturitní zkoušky
ve školním roce 2024/2025
Tvorba zadání praktické zkoušky:
- délka praktické zkoušky
- pro každého žáka denního studia probíhá ve dvou dnech dle harmonogramu v maximálním rozsahu 7 hodin v jednom dni; v průběhu zkoušky je dle pokynů hodnotitele zařazena 30minutová přestávka; losované úkoly mohou být individuální nebo skupinové,
- organizace praktické zkoušky
- na začátku praktické zkoušky si žák vylosuje téma a vyučujícím bude seznámen s pokyny na vykonání praktické zkoušky; minimální počet témat v daném termínu konání zkoušky je pro všechny žáky daného studijního oboru stanoven na 3 témata; žák v průběhu zkoušky nesmí bez vědomí vyučujícího opustit pracoviště; součástí praktické zkoušky je vypracování protokolu na vylosované téma; žák se musí na pracoviště dostavit minimálně 15 minut před stanovenou dobou konání praktické zkoušky, pokud přijde po zahájení praktické zkoušky, nebude připuštěn k jejímu konání,
- pravidla pro žáky při praktické zkoušce:
- žák si na praktickou zkoušku musí přinést laboratorní plášť, přezůvky, lihové fixy, zápalky, kalkulačku, psací potřeby včetně pravítka a kružítka,
- žák musí pracovat samostatně (není−li stanoveno jinak) a nesmí svým jednáním vyrušovat ostatní účastníky maturitní zkoušky, nedodržení tohoto ustanovení je důvodem k vyloučení ze zkoušky s nedostatečným hodnocením této části maturitní zkoušky,
- žák musí mít po celou dobu včetně přestávky vypnutý mobilní telefon,
- v laboratoři je zakázáno konzumovat jídlo a pití,
- žák je povinen dodržovat zásady BOZP a PO a hygienická pravidla,
- po skončení praktické zkoušky musí uklidit pracoviště.
Hodnocení praktické zkoušky:
- systém hodnocení praktické zkoušky:
- hodnocení žáka při praktické zkoušce obsahuje několik kritérií, kterým je přiřazena bodová hodnota, při dílčím splnění uvedených kritérií, jsou body kráceny,
- maximální počet získaných bodů je 100,
- při hodnocení jsou sledována tato kritéria:
příprava pracoviště a pomůcek max. 6 bodů, dodržení laboratorního postupu max. 40 bodů, vypracování protokolu dle stanovených pokynů max. 20 bodů, prezentace a vyhodnocení výsledků max. 25 bodů, dodržování BOZP a PO a hygienických předpisů max. 7 bodů, úklid pracoviště max. 2 body - známka z praktické zkoušky se stanoví z počtu získaných bodů:
100−91 bodů => známka 1,
90−76 bodů => známka 2,
75−56 bodů => známka 3,
55−40 bodů => známka 4,
39−0 bod => známka 5,
- celkové hodnocení předmětu mikrobiologie
- spočítá se ze známek z ústní a praktické zkoušky, kde váha ústní zkoušky k praktické zkoušce je 2 : 1, tzn., že při výpočtu se do aritmetického průměru započítává známka z ústní zkoušky dvakrát. Ve znění § 24 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, žák vykonal zkoušku úspěšně, pokud úspěšně vykoná všechny části dané zkoušky, tzn., že nesmí být z praktické ani ústní části hodnocen stupněm nedostatečný. V případě, že žák bude v dílčí části maturitní zkoušky neúspěšný, bude v dalším termínu konat pouze tuto dílčí zkoušku.
Ústní zkouška
- organizace ústní zkoušky:
- pro ústní zkoušku bude vyučujícími připraveno 25 témat z mikrobiologie v daném oboru,
- s tematickými okruhy učiva budou žáci seznámeni v předstihu stanoveném právním předpisem,
- konkrétní zadání losovaných témat s osnovou podotázek není veřejné a žák s ním bude seznámen až po vylosování tématu,
- průběh ústní zkoušky se realizuje podle platného právního předpisu.