Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z BIOLOGIE A MIKROBIOLOGIE
Studijní obor: | RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
Mikroorganismy:
• prokaryotní
• eukaryotní
• užitečné
• škodlivé
Kultivace mikroorganismů:
• vlivy
• růstová křivka
• živné půdy
• izolace a selekce
• propagace
Fyziologie mikroorganismů:
• metabolismus
• enzymy
• genetika
Opatření proti škodlivým mikroorganismům
Bezpečnost potravin
Mikrobiologické kontroly:
• vzduchu
• vody
• ječmene
• surovin pro výrobu piva
• piva
• vinařského provozu
• lihovarnického provozu
• pekařského droždí
• při výrobě nealkoholických nápojů
• obalových materiálů
• hygieny a sanitace
____________________
V Praze dne 20. září 2024