Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z TECHNOLOGIE
Studijní obor: | RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
- Ječmen, morfologie, enzymy ječmene a sladu, zařízení pro příjem, čištění a třídění, kritéria vlastností odpadních vod
- Máčení, metody čistění odpadních vod
- Klíčení a vedení hromad, enzymatické pochody, vybavení humen, úprava vody na vodu pitnou
- Pneumatická sladovadla, vlastnosti klimatizovaného vzduchu, tvrdost vody
- Hvozdění, konstrukční prvky hvozdu a popis, důležité ionty varné vody
- Slad, náhražky sladů, výroba kyseliny citrónové
- Šrotování, složení šrotu – pro scezovací káď a sladinový filtr, šrotovníky, metody izolace kyseliny citronové
- Pivovarská varna – vystírání, rmutování, výroba octa
- Rmutování na dva rmuty, teploty a enzymy, submersní a tlaková výroba octa, úprava octa a druhy
- Scezování a vyslazování, teorie destilace
- Scezovací kádě, složení melasy, postup hlavního kvašení s vratnou separací kvasinek v lihovarech
- Chmelovar, určení dávky chmele, škrobnaté suroviny pro výrobu lihu, přípravy zápar v lihovarech
- Morfologie chmelu, složení, rozdělení a výrobky z chmelu, destilace v lihovarech a pálenicích
- Hrubé a jemné kaly, druhy a funkce mladinových linek, schéma rafinačního zařízení Barbet
- Zakvašování, stádia hlavního kvašení, vybavení spilek, speciální vína – charakteristika a principy výroby
- Vybavení ležáckého sklepa, dokvašování, teploty, hradící tlaky a doby dokvašování, vady a nemoci vín
- CKT, možnosti použití CKT, popis CKT, technologické režimy výroby, výpočet stupně domočení ječmene
- Filtrace, postup filtrace na svíčkovém filtru, druhy a popis filtrů, způsoby a účel stabilizace
- Postup výroby bílého vína, odrůdy bílého vína, druhy vín, chemické složení ječmene
- Výroba červeného vína, odrůdy červeného vína, síření, způsoby odvodňování a denaturace lihu
- Rozdělení lihovin, suroviny, výroba destilátů, morfologie a chemické složení hroznového vína
- Vybavení přetlačného sklepa, suchá část lahvárenských linek, pasterace, výroba míchaných lihovin
- Mokrá část lahvárenských linek, získávání chuťových aromatických látek z drog při výrobě likérů
- Stáčení piva do sudů, linka na mytí a plnění KEG sudů, druhy a popis ostatních obalů pro stáčení piva, stanovení alfa hořkých kyselin ve chmelových výrobcích a chmelu
- Vlastnosti hotového piva a chemické složení, senzorické hodnocení, ošetřování piva na odbytištích, druhy piv, vady piv, jak lze zjistit původní stupňovitost mladiny v pivu
V Praze dne 20. září 2024