Tematické okruhy učiva pro přípravu k ústní maturitní zkoušce z TECHNOLOGIE
Studijní obor: | RVP: Technologie potravin; ŠVP: Technologie zpracování masa a masných výrobků |
Tematické okruhy zde ke stažení ve formátu PDF.
- Historie zpracování masa; Současný stav oboru zpracování masa a jeho výhled do budoucnosti
- Bourárna; Strojní vybavení; Separace; Mělnění a míchání masných výrobků na kutrech a míchačkách; Příprava výrobních mas k míchání; Doprava díla k narážkám
- Plemena prasat; Tepelné opracování masných výrobků
- Vedlejší jatečné produkty; Charakteristika drobných masných výrobků, vařených výrobků a specialit
- Solení masa a masných výrobků; Charakteristika měkkých salámů, výrobků z koňského masa, výrobků pro reprezentační účely a výrobků z domácí zabíjačky
- Dělení vepřového masa; Zmrazování masa
- Dělení hovězího masa; Narážení masných výrobků; Popište moderní narážku; Příprava obalů k narážení
- Konzervační metody; Překážkový efekt; Trvanlivost; Organizace masné výroby ve velkém masokombinátu, v privatizovaných výrobnách a ve školních dílnách
- Zchlazování masa a drobů; Možné závady; Charakteristika trvanlivých salámů, uzených mas, aspikových výrobků a pečených výrobků
- Získávání a rozebírání střev; Odhleňování a sdírání; Bezpečnost práce v oboru; Zdroje a příčiny úrazů; Ochranné pomůcky; Čistící a dezinfekční prostředky; Sanitace v masném průmyslu a její mechanizace; Deratizace
- Výroba trvanlivých salámů teplou cestou; Způsoby ošetření střev solením, třídění střev
- Všeobecné zásady výroby tepelně neopracovaných masných výrobků; Kůže jatečných zvířat; Konfiskáty
- Pomocné suroviny – mléko, mouka, škrob, vejce, vývar z částí, které obsahují kolagen; PSE a DFD masa
- Obaly masa a masných výrobků; Technologický a distribuční obal; Postmortální změny v mase
- Veterinární dozor v masném průmyslu; Barva masa, vlivy působící na rychlost prosolení; Solení masa
- Problematika welfare v oboru zpracování masa; Kolagenní obaly, jejich vlastnosti, výroba a použití
- Organizace expedice masa a masných výrobků; Požadavky na expediční halu a expediční zařízení; Omračování jatečních zvířat
- Zpracování masa divoce žijících zvířat; Pomocné suroviny – cukr, polyfosfáty, kyselina askorbová, sója
- Zpracování tuků živočišného původu; Nákup jatečních zvířat v historii, současnosti a budoucnosti
- Uzení; Kouř, teplota pyrolýzy, způsoby uzení; Paření prasat, stahování kůží, vykolování
- Fáze uzení; Komorové a tunelové udírny; Zdravotní hledisko uzení; Ekologické udírny; Pomocné suroviny – koření, krevní plazma, startovací kultury, strouhanka, kroupy, glukono–delta–lakton
- Přeprava na jatky a předporážkové ustájení; Balení masa a masných výrobků
- Zpracování hrabavé drůbeže; Přehled plemen skotu a jeho charakteristika
- Složení masa; Zdroje masa v ČR a ve světě; Vykrvování, vlastnosti a využití krve
- Sarkoplazmatické, myofibrilární a stromatické bílkoviny v mase; Intravitální vlivy
V Praze dne 20. září 2024